Golf MK2 16VT project van Niels Koomen

Project MK2 16VT

Het is helaas al jaren geleden dat we Niels hebben mogen ontmoeten. Maar Niels verdiend bij ons nog altijd veel respect. Niet alleen om de bouw van dit prachtige project, maar ook zeker om de hulp & advies die ons altijd geboden heeft. 

Welkom op het Golf 2 16V Turbo project van Niels Koomen. 

Niels is een echte familie man en een harde werker. Van beroep is hij een electra engineer bij de firma BAM. Maar een huis verbouwen is voor hem ook zeker geen probleem. Dat zien we ook zeker terug in zijn Golf 2 project. Zo is hij al een jaar of 19 bezig met zijn project! In het jaar 2000 heeft hij deze golf gekocht en is sindsdien altijd bezig geweest met het modiverseren ervan. 

Leuk om te weten is dat Niels de Golf GTI op zijn 18e gekocht heeft. Maar niet doorhad dat hij een heuse 1.8 16V KR GTI in zijn bezit had! Al snel begon het aanpassen en upgraden een verslaving te worden. 

Tot in perfectie is de Golf aangepakt. Erg mooi om te zien dat Niels veel samen met zijn vader heeft gedaan. Het heeft namelijk 3 jaar geduurd om de ombouw van een GTI naar deze prachtige “straat legale racer” te voltooien. Elk stukje materiaal is uitgedacht voor maximaal plezier op het asfalt. 

De lijst voor alle upgrades is werkelijk te lang. Maar we hebben een kleine greep voor jullie uit kunnen werken. Het GTI casco is ongeveer het enige wat nog origineel is.. De motor is hevig gemodificeerd en draait nu zo’n 450PK met 566nm! Hierachter hangt een 02M 6 bak. Het onderstel is er één van een VR6/16V MK3 chassis, deze is breder dan origineel MK2. Om de boel fatsoenlijk te kunnen stoppen zijn er remmen gemonteerd van een Porsche 996 Turbo, deze hebben een diameter van maar liefst 334mm. Daarnaast is ongeveer elk deel aangepast van de auto. 

Niels zijn visie van de auto zat eigenlijk al jaren in zijn hoofd. Hij is dan ook terecht trots hoe deze straat legale, trackday ready Golf tot stand is gekomen! Bekijk maar eens hoe mooi alles is geworden. 

De cockpit heeft meer weg van een vliegtuig als een auto. Check “the first start” maar eens..

Uiteraard is de Golf niet gemaakt om op een trailer te staan. Niels is sowieso een bescheiden man en je zal de auto dan ook niet vaak tegenkomen op een meeting. Maar op het circuit is een ander verhaal! De Golf rijd werkelijk zoals hij eruit ziet. Elke racelijn word subliem gepakt door de golf,  en de motor knalt bijna door het geluid bij het uit accelereren. Als Volkswagen toen der tijd een R line op de markt had willen brengen, hadden ze hier een mooi voorbeeld aan gehad. Wij zijn dan ook erg dankbaar dat we mee mochten op Circuit Park Zandvoort. Hoe snel is dat ding dan vraag je je af? We hebben wat random beelden van rond de 2.07 als tijd. 

Zoals gezegd is het al een paar jaar geleden dat we elkaar gesproken hebben. Misschien gaan we de aankomende zomer weer eens langs bij Niels om te kijken hoe het gaat met dit prachtige vwproject..!